Engelse KAZEN SPECIALIST

Het enige land dat de naam van het land niet op de postzegels heeft staan.

Direct contact?

Bel 033-4760230 of mail:

info@hollanddairystar.nl

Engelse kaas

Bij Engeland of Groot Brittannië, denkt u misschien niet direct aan kaas. Engeland is eerder het land van de bolhoeden en paraplu’s. Wist u dat er jaarlijks ongeveer 80.000 paraplu’s worden verloren in de Londense metro? Dat er meer kippen leven dan mensen? In verschillende opzichten is Engeland een beetje apart land. Links rijden gebeurt in meerdere landen, ze zijn een van de weinige landen in West-Europa die de euro niet als betaalmiddel hanteert, maar wie eet er nu ’s ochtends witte bonen in tomatensaus? Daarentegen was Engeland rond 1750 het allereerste geïndustrialiseerde land ter wereld.

Historici hebben aangetoond dat er rond 2000 v. Chr. al kaasproductie moet zijn geweest in Groot Brittannië. Er zijn namelijk geperforeerde aarden kommen gevonden die waarschijnlijk dienden voor het uitlekken van kaas. Rond 1870 verenigden handelaren zich al in creameries (kaasfabrieken) en dairies (zuivelfabrieken). Het groene landschap leent zich bij uitstek voor koeien, schapen en andere herkauwers die prachtige kazen voortbrengen.


  • Engeland heeft als enige niet het land als naam op de postzegels staan.
  • Bij ‘de Grote Brand’ die in 1666 vrijwel heel Londen in as legde, vielen ‘slechts’ 10 dodelijke slachtoffers. 


De kaassoorten die uit Engeland komen verschillen van gebied tot gebied. Op het hoofdeiland zijn het vooral de dikke, romige kazen, terwijl men op de Britse eilanden meer halfharde kazen tegenkomt.

Enkele bekende kazen zijn de Cheddar uit het Zuid-Westen en de Stilton kaas uit het midden van Engeland. Rond de Stilton kaas hangt overigens een vreemd verhaal. Deze is namelijk nooit in het gelijknamige dorpje geproduceerd. Rondom het dorpje vroegen eind jaren 90 enkele kaasmakers het certificaat aan bij de EU en deze aanvraag werd goedgekeurd. Het resultaat was dat het dorpje Stilton, dat de aanvraag net iets later aanvroeg, woedend was. Stilton, met de karakteristieke scherpe en nootachtige geur wordt in Engeland gezien als de koning van de kaas. Andere bekende Engelse kazen zijn o.a.: Cheshire, Gloucester, Lancashire en Leicester. Stuk voor stuk het proberen waard!